top of page

Cancel Culture – феномен нового світу

Оновлено: 16 трав. 2021 р.


За останній рік культура скасування (або ж канселінг), здається, досягла піку. «Скасовувалися» актори, режисери, музиканти, інфлюенсери і навіть коміки, яким, як їм здавалося, дозволено жартувати про все. Правда, за цей же час культура скасування з інструменту, що змушує знаменитостей відповідати за свої вчинки, перетворилася в полювання на відьом, а її противники критикують канселінг за заохочення атмосфери токсичності.


Що таке cancel culture?

Згідно даним Google Trends, термін виявився на піку популярності в червні 2020 року. Cancel culture (“культура скасування”) - це практика засудження, осуду або відмови від підтримки публічної персони за те, що вона, на думку громадськості, зробила щось негативне або висловила образливу думку.

Зазвичай, процес включає в себе спробу позбавити людину платформи висловлення - відписку від акаунтів “скасованої” знаменитості і бойкот її проектів. Користувачі також можуть бажати аби персону звільнили або притягли до карної відповідальності. Канселінг часто відбувається в рамках соцмереж, але іноді наслідки виходять за межі інтернету і поширюються на кар'єру людини.


Як зародилася cancel culture

​Вперше слово “to cancel” щодо людини було вжито в кримінальному бойовику 1991 року “NewJack City”.

Наступного разу, у схожому значенні, слово “to cancel” вжили в 2014 році на реаліті-шоу «Любов і хіп-хоп: Нью-Йорк» - під час сварки з хлопцем одна з учасниць сказала “You’re canceled”. Тоді в Твіттері стали використовувати цю фразу по відношенню до людей, які погано з ними обійшлися.

У 2015 року фразу підхопили темношкірі користувачі Твіттера. Тоді за допомогою цього терміну в соцмережі стали іронічно або серйозно реагувати на людей та явища, які вони засуджують. Незабаром слово “to cancel”почали застосовувати по відношенню не тільки до друзів і знайомих, а й знаменитостей або компаній, чия поведінка здавалося користувачам неправильною.

Кого і за що “скасовують”?

​Якщо в соцмережах почали бойкотувати знаменитість, це означає, що для цієї частини користувачів вона вважається “скасованою”.

Активно займатися канселінгом стали в жовтні 2017 року, коли почалася епоха #MeToo - одним з перших “скасували” продюсера Харві Вайнштейна. Після масових звинувачень у сексуальних домаганнях його звільнили, а через кілька років засудили до реального терміну. У харрасменті також звинувачували актора Кевіна Спейсі, співака R Kellyі, стендап-коміка Луї Сі Кея. Спейсі і Сі Кей втратили роботу на Netflix.

Іноді “скасовують” знаменитість і після її смерті. Наприклад, після виходу документального фільму “Залишаючи Неверленд”, де двоє чоловіків звинуватили Майкла Джексона в розбещенні неповнолітніх, в соцмережах почали обговорювати педофілію музиканта і обіцяли більше не слухати його альбоми.

“Скасувати” можуть не тільки за звинувачення в сексуальному насильстві, а й за висловлювання, які зчитують як гомофобні, расистські або сексистські. У 2018 Disney звільнила режисера «Вартових Галактики» Джеймса Ганна після того, як в соцмережах спливли його твіти від 2008-2011 років про смертельні хвороби, згвалтування і педофілію. А комік Кевін Харт був змушений покинути пост ведучого премії “Оскар”, коли користувачі знайшлийого гомофобні жарти трирічної давності.

Канселінгу можна зазнати й тільки в певних колах - наприклад, в темношкірому товаристві Твіттера. Так в соцмережах намагалися “скасувати” Каньє Уеста за висловлювання про те, що “рабство - це вибір”, Скарлетт Йохансон - за те, що вона погодилася виконати роль трансгендерної жінки, а Джоан Роулінг - за жарт про “людей, які менструюють”.


Чому раніше вважали, що cancel culture корисна?

Спочатку канселінг вважався силою, здатною залучити до відповідальності знаменитостей за їх суперечливу поведінку. В епоху #MeToo за допомогою cancel culture користувачі домоглися того, щоб почати в суспільстві діалог про сексуальне насильство в індустрії, яке до цього замовчувалося.

Через вимогу “скасувати” люди висловлюють неприйняття образливої для них точки зору, таким чином роблячи певні речі неприйнятними.


Чому cancel culture зайшла надто далеко?

​Навесні 2020 року в соцмережах почалася нова хвиля канселінгу. Під хештегом #IsOverParty, який популяризували шанувальники K-Pop, користувачі Твіттера намагалися “скасувати” ведучого Джиммі Феллона за скетч 2000 року, де він зображував темношкірого коміка Кріса Рока; співачку Доджу Кет- за можливі листування в расистських чатах; актора Кріса Еванса - за “підтримку” сіонізму; музиканта Joji - за іронічного персонажа Filthy Frank, якого вважали расистським. Найчастіше під такими тегами користувачі виступали за знаменитостей і наводили аргументи абсурдності пропонованих їм звинувачень.

​Про шкоду феномена заговорили ще в 2019 році. Тоді феміністка Лоретта Росс в колонці для The NewYork Times назвала канселінг “токсичною”практикою, при якій “люди намагаються “виключити” будь-якого, з ким вони не до кінця згодні замість того, щоб сфокусуватися на проблемах дискримінації і несправедливості”.

​Cancel culture не знає прощення. Вибачення не допомагають - в соцмережах їх завжди будуть відкидати як нещирі. Навіть якщо вони допоможуть скандалу згаснути, то наступного разу коли тебе будуть “скасовувати”, старе звинувачення спливе знову - і вибачатися доведеться за обидва вчинки.

У соцмережах легковажно розкидаються звинуваченнями. Їх використовують, щоб посилити конфлікт замість того, щоб сприяти розумінню. Ними озброюються, щоб знищити людей, які зробили помилки, але не заслуговують бути знищеними. Наталі Вінн
21 перегляд0 коментарів
bottom of page