top of page

Зручність чи забаганка?

Оновлено: 16 трав. 2021 р.


Жінки довгий час боролися за право брати участь у спортивних змаганнях. Історія жіночої боротьби - довга історія перемог і поразок, приниження, знеціннння, об’єктивації та сексуалізації. Проте вибороти право на змагання виявилося замало.


З 21 по 25 квітня у Швейцарії відбувся Чемпіонат Європи зі спортивної гімнастики. Резонансною подією став виступ німкені Сари Восс у закритому комбінезоні.

Гімнастка прокоментувала, що зробила це задля привернення уваги до проблеми сексуалізації в спорті та тому, що це банально зручніше.



«Ми хочемо бути самими собою і почуватися комфортно. А в такому спорті, як гімнастика, це робити все складніше і складніше у міру дорослішання та змін у тілі» - Сари Восс

Рішення дівчини підтримала федерація спортивної гімнастики Німеччини та Нідерландів, після чого зі вчинку Сари взяли приклад і інші спортсменки, зокрема Кім Буі та Елізабет Зайц.




Елізабет каже, що усі гімнастки зазвичай тренуються в комбінезонах - і часто задають собі питання, чому вони не можуть носити таку ж спортивну форму під час турнірів.


«Ми сподіваємося, що гімнастки, які відчувають себе некомфортно в звичайних костюмах, наберуться сміливості наслідувати наш приклад» - Сара Восс.


Правилами дозволено виступати в комбінезонах. Але майже усі спортсменки виступають в купальниках, комбінезони як правило обирають лише з релігійних міркувань.

Офіційний представник гімнастичної федерації Нідерландів заявив, що судді часто знімали очки у спортсменок, які намагалися використовувати під час змагань більш комфортну форму.



Варто подивитися правді в очі «традиція» виступати в купальниках - зовсім не про спорт. Це саме про «жіночий спорт», який існує в реаліях патріархального світу.


Якщо запитають нащо фемінізм у культурі, покажіть ці коментарі...





11 переглядів0 коментарів
bottom of page